Site Taşıma Sırasında Trafik Düşüşünün 11 Nedeni

Yayınlanma Tarihi
14 Şubat 2024, 19:09
Site Taşıma Sırasında Trafik Düşüşünün 11 Nedeni
Timur Demir

Timur Demir

Proje Yöneticisi

Kategori
Teknik SEO

Site taşıma sitenize fayda sağlayabilir. Ancak bu süreçte birçok şeyin ters gidebilme olasılığı vardır. Taşımanın trafiğinize zarar verebileceği yaygın bazı nedenler vardır. Site taşıma sitenize uzun vadede fayda sağlayabilir ama gayet sıkıcı bir süreçtir. Çünkü söylediğimiz gibi bu süreçte pek çok şeyin ters gidebilme olasılığı vardır.

Uygun olmayan yönlendirmeler, robots.txt dosyasında yaşanabilecek sorunlar, site haritasındaki sorunlar ve hatta bozuk dahili linkler yanlışlıkla site geçişinizin organik arama trafiğinde düşüşe neden olma olasılığına sahiptir. Bir site taşımadan sonra site trafiğinin önemli ölçüde düştüğünü fark ederseniz buradaki kontrol listesini kullanabilirsiniz.

1. Canonical Etiket Değişiklikleri

Web sitenizdeki hangi sayfa trafik ve sıralama kaybetti? Bu sayfaları ziyaret edin ve trafiğinizi etkileyecek şekilde değiştirilip değiştirilmediklerine göz atın. Özellikle canonical etiketleri analiz edin. Etiketlerle ilgili karşılaşabileceğiniz bazı yaygın sorunlar vardır:

  • Etiketler alakalı olmayan sayfalara işaret ediyor olabilirler.
  • Etiketlerde sondaki eğik çizginin eksik olması gibi programlama sorunları olabilir.
  • Etiketler artık var olmayan eski URL'lere gidiyor olabilir.

2. İndeks Edilemeyen İçerik

Web sitenizde yer alan sitelerin hala dizine eklenebilir olup olmadığını görmek için robots.txt dosyanızı açın. Buna ek olarak trafik kaybeden sayfalarınızı gözden geçirin. İndeks oluşturma ile ilgili bir sorun trafik kaybınızın temel suçlusu olabilecektir.

Bu tip sayfaları tespit edebilmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Bunlardan en iyisi kesinlikle Google'ın robots.txt test aracıdır. Bu aracı kullanarak dosyanızda karşılaşabileceğiniz sorunları belirleyebilir veya düzeltebilirsiniz. Böylece potansiyel trafik problemleriyle karşılaşmazsınız.

3. Kayıp Meta Veri

Site taşıma işleminiz web sitenizin bu süreçte meta verilerini kaybetmesine neden olmuş olabilir. Bir veritabanı aktarımında tek bir sütunun kaybolması sonrasında başlık etiketleri ve meta açıklamaları ortadan kaybolabilir. Bu duruma karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Screaming Frog aracını kullanarak web sitenizin taramasını gerçekleştirin. Bu tarama sonrasında sitenizin meta başlığının ve açıklamasının hala doğru ve eksiksiz olduğundan emin olun. Bu verileri kaybettiyseniz, bu önemli meta verileri sitenize geri eklemeniz gerekir.

Geçişten önce meta verilerin ne olduğuna dair bir fikir edinmek için "site:analizo.com.tr" (burada kendi alan adınızı kullanmayı unutmayın) şeklinde arama yaparak web sitenizde hızlı bir Google araması yapabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise taşıma işleminden önce oluşturduğunuz yedeği kullanmaktır.

Bunu yapmazsanız anahtar kelime açısından zengin başlıklarınızı ve açıklamalarınızı elle tekrar eklemeniz gerekir. Bu yaklaşım sitenizin boyutuna göre biraz zaman alıcı olacaktır. Dolasıyla bir veritabanı yedeğinden yararlanarak eski meta verilerinizi yeni sitenize aktarmayı başarabilirsiniz.

4. Site Hızı Kaybı

Tam anlamıyla eksiksiz bir web sitesi taşıma işlemi gerçekleştirdiyseniz veya sadece sunucuları değiştirdiyseniz, bu süreçte sayfa hızının bir kısmını kaybetmiş olma ihtimaliniz vardır. Hızınızın nasıl performans gösterdiğini görmek için trafiği kaybettiğiniz sayfalardan birkaçını kontrol etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Şunları yapabilirsiniz:

  • İçerik dağıtım ağınızın (CDN) taşımanın bir parçası olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olun.
  • Önbellek sisteminizin yerinde olduğunu ve düzgün çalıştığını doğrulayın.
  • Sitenizin hızını artırabilecek kolay düzeltmeleri bulmak için PageSpeed Insights verilerini kontrol edin.
  • Sunucu sorunlarını kontrol edin ve olası hız problemlerine önlem almaya çalışın.

5. Dahili Linklerin Kontrolü

Dahili linkler, insanları sitenizde tutmanın en harika yollarından biridir. Üstelik bu yol fazlasıyla doğal bir biçimde gerçekleştiği için arama motorları tarafından sevilir. Çünkü dahili linkler sayesinde arama motorlarının sitenizin bir sayfasından diğerine geçmesine yardımcı olacaklardır.

Blog gönderilerinizde ve sayfalardaki dahili linklerin eski sitenize çıkmadığından emin olun. Böylece olası dahili link problemlerini ortadan kaldırmış olursunuz. Her dahili linkin mevcut sitenize link verip vermediğini detaylı bir biçimde kontrol etmeniz gerekmektedir.

6. İçerik Erişilebilirlik Sorunları

Google Search Console, sitenizdeki tüm indekse eklenmiş sayfaları listeler. Bu yüzden söz konusu araca yani Google Search Console'a giriş yapın ve Dizin > Kapsam yolunu takip edin. Burada yer alan hataları, uyarıları ve geçerli sayfaları kontrol edin.

Bu aracın sunduğu verilerde bir URL'nin herhangi bir sorunu olup olmadığını göreceksiniz. Daha fazla bilgi için URL Denetleme özelliğini kullanabilirsiniz. Denetleme sayfasında canlı URL'yi test edebilme şansınız vardır. Ayrıca Google'ın sayfaya erişmeye çalışırken karşılaşabileceği sorunları belirleyebilirsiniz.

7. Bozuk Yönlendirmeler

Site yönlendirmeleri, herhangi bir web sitesi taşımasının ayrılmaz parçalarından biridir. Sitenizi taşırken bir 301 yönlendirme planınız yoksa taşıma sonrasında birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Arama motorlarına sitenizin nereye taşındığı söylenmediği için trafik kaybı yaşayabilirsiniz.

Ziyaretçilerin bu süreçte kaybolması söz konusu olabilir. Yönlendirme sorunları birer kabusa dönüşebilir. Sorun yaşayan tüm yönlendirme döngülerini ve zincirlerini bulmak için Screaming Frog gibi bir araçta raporlar oluşturabilirsiniz. Ardından şunları yapmak isteyebilirsiniz:

  • Tüm yönlendirme döngülerini temizleyin.
  • Yeniden yönlendirmenin doğru olduğundan emin olmak için yönlendirme zincirlerini izleyin.
  • Eski URL'nin yeni URL'nin doğru bir şekilde yönlendirildiğinden emin olmak için kontrol edin.
  • Eski URL'lerde 301 yönlendirmesini kullanan sayfalara olan linkleri güncelleyin ve bunun yeni sayfaya link verin.

Eski URL'lerin tam bir listesini Screaming Frog aracına yükleyebilirsiniz. Ardından bu URL'leri tarayın ve başlangıç URL'si ile hedef URL'nin doğru olduğundan emin olmak için raporu analiz edin. Hem son durumu hem de son durum kodunu doğrulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca 302 yönlendirmeleri yerine 301 yönlendirmeleri kullanmayı unutmayın.

8. Harici Link Kaybı

Dışarıya giden linkler veya harici linkler arama motorları için güçlü bir sinyal durumundadır. Çok sayıda organik link içeren harika bir site oluşturduysanız yüksek sıralamalar görmeyi bekleyebilirsiniz. Bir geçişte sonra, bu site sahiplerine ulaşarak yeni sitenizin linklerini güncellemelerini istemek fayda olabilir.

Eski linkler bozuksa veya eski sitenizde, yönlendirmenizin parçası olmayan bir sayfaya giderseniz, bu durum arama sıralamalarında sorunlara neden olabilir. Hatta bu bozuk linkleri yeni sitenizin benzer veya hemen hemen aynı olan sayfasına geri yönlendirmek isteyebilirsiniz.

9. Sunucu Problemleri

Sunucu geçişi yapmak istiyor musunuz? Değişiklik iyi bir şeydir ancak sitenizin trafiğini azaltan küçük sorunlara da neden olabilirler. Bu nedenle taşıma işlemi sırasında aşırı dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu dikkat sizi pek çok sorundan korumayı başaracaktır:

  • Arama motoru botlarını engelleyen güvenlik duvarları olabilir.
  • Botların taraması daha zor olan JS kullanan platformlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • Yavaş hızlar ve düşük performans elde etmeniz söz konusu olabilir.
  • Sunucu tarafında çeşitli ülke kısıtlamalarıyla karşılaşıyor olabilirsiniz.

Sunucu değiştiriyorsanız trafiğinizin düştüğü tüm sayfaları dikkatlice gözden geçirin. Sitenizi taşımadan önce bu platformlarda veya sunucularda testler gerçekleştirmelisiniz. Küçük bir hazırlık, trafiğinizin düşmesine neden olabilecek platform veya hosting sorunlarından kaçınmanıza fazlasıyla yardımcı olabilecektir.

10. Görseller

Web siteniz görsellerden çok fazla trafik alıyor mu? Öyleyse, görsel URL'leriniz taşıma sırasında doğru şekilde yönlendirilmiş olmalıdır. Görsel URL'lerinizi kontrol ederken belli başlı kurallar riayet etmeniz gerektiğini unutmamanız gerekmektedir:

  • Doğru görsellere linkler verdiğinizden emin olun.
  • Yeni alan alanınıza linkler verdiğinizden emin olun.

Bir CDN kullanıyorsanız, tüm görsellerinizi yeni sitenize taşımak için CDN'de hızlı bir değişiklik yapabilirsiniz. Kendi görsel URL'lerinizi oluşturmak için bir CNAME kullanmanız durumunda, CNAME'in yeni sitenize veya sunucunuza yönlendirildiğinden emin olmanız gerekmektedir.

11. Google Algoritma Güncellemeleri

Site taşıma işleminizin bir Google güncellemesiyle çakışması mümkündür. Google'ın algoritma güncellemeleri, arama algoritmalarını değiştirmekten daha fazlasını yapar. Bu nedenle kendinizi çaresiz hissettiğiniz anlar olabilecektir. Buna rağmen enseyi karatmaya pek gerek yoktur.

Bazen taşıma işlemlerine yakın bir güncelleme gerçekleşebilir. Sitenizin sıralamasının dalgalanmasına neden olabilir. Google'ın herhangi bir önemli güncellemeyi yayınlayıp yayınlamadığını kontrol edin. Yaşadığınız trafik problemi site taşıma işlemiyle pek ilgili olmayabilir.

Özet

Web sitesi taşıma işlemi gerçekleşmeden önce veri toplamak ve kıyaslama yapmak, öncesi ve sonrası tüm değişiklikleri takip etmek için hayati önem taşır. SEO ile ilgili değişikleri takip etmek için kendinize çeşitli kaynaklar oluşturmayı ihmal etmemelisiniz.

Web sitenizdeki tüm sorunları düzeltmek zaman ve sabır isteyen bir iştir. Şanslıysanız, sitenizin trafik sorunlarından sorumlu olan durumu dakikalar içinde bulabilirsiniz. Ancak SEO çalışmasının her zaman uzun vadeli bir yaklaşım gerektireceğini unutmamanız gerekmektedir.

Sitenizi gözden geçirin, yukarıda yer alan sorunları kontrol edin ve gerekli düzeltmeleri yapın. Değişikliklerden memnun kaldığınız zaman trafiğinizin taşıma öncesi seviyelere gelip gelmediğini görmek için birkaç gün veya hafta beklemeyi tercih edin.

Trafiğiniz hala taşıma işleminden önceki döneme göre daha düşükse yukarıda sunduğumuz liste üzerinde çalışmaya devam edin. Belirleyemediğiniz sorunlarla ilgili başkalarından destek almaya çalışın. Ardından öğrendiklerinizi kullanın ve web sitenizi her zamankinden daha güçlü hale getirmek için ileriye yönelik uygulamalar yapın.